El català, llengua comuna

La Plataforma per la Llengua i més d’una vintena d’entitats de persones immigrades organitzen cada any des del 2005 diferents accions sota el lema “El català, llengua comuna” al voltant de la diada de Sant Jordi. L’objectiu és sensibilitzar les persones nouvingudes de la importància de la llengua catalana com un dels eixos vertebradors de la societat, i puguin participar-hi enriquint-la, i alhora, la societat d’acollida catalanoparlant, que sovint canvia de llengua quan observen que una persona té un accent diferent o té una procedència diferent a la nostra. Aquesta actitud dels qui tenen el català com a primera llengua dificulta la inclusió d’aquesta persona a la nostra societat, i a la vegada, pot esdevenir un símptoma de disminució de l’ús social de la llengua si no hi posem solució.

El català és un element necessari per la inclusió social. Mitjançant l’adopció de la llengua catalana, podem facilitar el procés d’adaptació social de les persones nouvingudes, a la vegada que fem del català, la llengua comuna de la vida pública, en el context d’una societat multilingüe.

Durant aquests anys hem organitzat nombroses activitats culturals d’interrelació entre el català i les prop de 300 llengües que es parlen a la nostra societat, com el concert Detotarrel, el Lip dub per la llengua, el Post-it art per la llengua o l’acció Xarxa de cors.

Consulteu aquí les diverses accions que hem realitzat en el marc de la campanya “El català, llengua comuna”.